Artsen pleiten voor rookvrije terrassen bij heropening

Als de terrassen straks weer open gaan, dan moet Amsterdam afdwingen dat er niet mag worden gerookt. Dat betogen artsen van het Amsterdams Rookalarm (AR) in een brief aan burgemeester Femke Halsema en zorgwethouder Simone Kukenheim.

Horecaondernemers mogen ook deze zomer hun terrassen verder de straat op zetten. Voor dat ruimere terrassenbeleid krijgen ze een vergunning van de gemeente en het AR wil dat die gepaard gaat met de voorwaarde dat er op terrassen niet mag worden gerookt. ‘Zodat iedereen kan genieten,’ schrijft het AR, een netwerk van zorgverleners en zorgorganisaties die een bijdrage willen leveren aan het rookvrij maken van Amsterdam.

Deze pandemie maakt volgens het Rookalarm duidelijk dat de overheid maatregelen kan nemen ter bevordering van de volksgezondheid. Maar waar de gezondheidsrisico’s van corona na inenting afnemen, daar blijven de risico’s van roken bestaan. Tenzij de overheid drastisch ingrijpt, betoogt het AR.

Slechte voorbeeld

De artsen wijzen op de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met roken: jaarlijks overlijden er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Toch paften we in de tweede lockdown flink door, volgens het Trimbos-instituut staken 20 procent van de rokers vaker een sigaret op. Bovendien is roken zeer verslavend. Vooral als je op jonge leeftijd begint, kom je er moeilijk vanaf.

Volgens de artsen ervaren mensen hinder van andermans rook in de buitenlucht, zoals astmapatiënten, maar ook mensen die corona hebben doorgemaakt. Daarnaast willen de artsen voorkomen dat rokers het slechte voorbeeld geven, want: ‘zien roken, doet roken’. Ook zouden omwonenden van terrassen meer hinder ondervinden van rokers die gebruikmaken van het ruimere terrassenbeleid.

De brief zal woensdag worden verstuurd naar alle burgemeesters van de vier grote steden.

____

Dora Tamanaplein rookvrij gemaakt

Ook delen van de openbare ruimte in Amsterdam worden steeds vaker ‘rookvrij’ gemaakt. Zoals bijvoorbeeld het Dora Tamanaplein in De Pijp dat sinds begin april een rookvrije zone is geworden.

‘We zien graag een stad waar kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien,’ zegt Erik Schmit, lid van de stadsdeelcommissie namens D66 in een persbericht. ‘Het Dora Tamanaplein is een mooi voorbeeld waar kinderen nu veilig en rookvrij kunnen spelen.’

In 2020 besloot stadsdeel Zuid al dat ook de Fred. Roeskestraat een rookvrije zone moest worden.

Bron: Parool