Kwart van kinderboerderijen is nu rookvrij: ‘Het kost gewoon tijd’

Van alle kinderboerderijen in Nederland is een kwart nu rookvrij. Vooral kinderboerderijen in Zuid-Holland en Utrecht hebben een rookverbod, maar in Overijssel mag nog bijna overal worden gerookt. “Het is niet een kwestie van even een bordje ophangen.”

Hoog bezoek vandaag bij kinderboerderij ’t Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede. Staatssecretaris Paul Blokhuis kwam het bord ‘Rookvrij’ onthullen. ’t Molentje is precies de 100ste kinderboerderij die rookvrij is.

‘Het kost tijd’

Ons land telt 400 kinderboerderijen. De ambitie is om die in 2020 allemaal rookvrij te hebben. Of dat gaat lukken is dus nog maar te bezien. In driekwart van de kinderboerderijen wordt dus nog gerookt.

Toch vindt het Longfonds dat het de goede kant op gaat. “Natuurlijk zouden we vandaag alles kinderboerderijen in 1 klap rookvrij zien, maar zo werkt het niet”, zegt Pauline van Voorst van het Longfonds.

“Er moet ook draagvlak voor zijn. Dat moet je creëren en dat kost tijd. Er werken ook veel vrijwilligers bij kinderboerderijen; je moet er met elkaar over praten.”

‘Eerste stappen gezet’

Volgens het Longfonds hebben kinderboerderijen in het westen van het land vanaf 2017 de eerste stappen gezet om kinderboerderijen rookvrij te maken. Zo zijn in Zuid-Holland de helft van de kinderboerderijen al rookvrij. In Utrecht en Noord-Holland is dat respectievelijk 37 en 31 procent.

In provincies als Groningen, Overijssel, Friesland en Limburg zijn een aantal kinderboerderijen wel bezig met het ondernemen van stappen richting een rookvrije speelplek. Daar is nog een lange weg te gaan: in Overijssel zijn slechts 2,7 procent van de kinderboerderijen rookvrij. In Limburg 5 procent. Een beetje hulp is dus nodig.

“We zien dat de stimulerende werking van lokale of regionale organisaties, zoals GGD en gemeenten, en voorbeelden van collega’s hierbij goed werken”, zegt Van Voorst.

Zuid-Holland51%
Utrecht37,5%
Noord-Holland31%
Gelderland25%
Flevoland25%
Zeeland22%
Noord-Brabant17%
Groningen14%
Friesland12,5%
Limburg5%
Overijssel2,7%
Drenthe

Volgens Marijke Popping, voorzitter  van kinderboerderij ’t Molentje, vertelt dat het niet makkelijk was om hun kinderboerderij rookvrij te maken. De gesprekken daarover duurden ‘een maand of 2’.

“Het is niet even een kwestie van een bordje ‘verboden te roken’ ophangen. We wilden het voorzichtig aanpakken en goed met het team overleggen. Er werken hier ook vrijwilligers die roken.”

Pakket opgevraagd

In de gemeente Heemstede is een motie ‘Rookvrije Generatie’ aangenomen. Dat is een oproep om alle kinderopvangcentra, scholen en speeltuinen rookvrij te maken. “Dat hielp erg mee. We hebben ook een pakket opgevraagd. Na wat gesprekken was iedereen het er over eens om het verbod in te laten gaan. We zijn er echt blij mee.”

Wat de gevolgen van het rookverbod zijn? “We gaan geen boetes uitdelen want we zijn geen politieagenten. Maar we gaan mensen die toch roken er op aanspreken en duidelijk maken dat het echt niet meer kan.”

Bron: rtlnieuws.nl