Rookverbod op terras Café-Restaurant ­Amsterdam

Café-Restaurant ­Amsterdam is een pionier: sinds 1 maart mag er niet op het terras gerookt worden. ‘Je boert ook niet in iemands gezicht.’

De aanleiding kan Milène Hoving, eigenaar van Café-Restaurant ­Amsterdam in West, heel nauwkeurig aangeven: twee jaar geleden stapte ze van het restaurant naar buiten, het terras op. En warempel: buiten was de lucht viezer dan binnen. ‘Ik dacht: dit is een heel rare situatie.’

Vlak voor terrasseizoen 2017 ­hakte ze de knoop door: “Ik doe het gewoon.” Dus hangen er sinds 1 maart bordjes: ‘Helaas/gelukkig: vanaf heden is ook ons terras rookvrij’.

Daarmee is ze een pionier in ­Amsterdam. Clean Air Nederland (voor een rookvrij Nederland) pleit erg voor rookvrije terrassen en kent in Amsterdam nog één ander voorbeeld, namelijk restaurant Weesper op de Weesperzijde, al is dat terras gedeeltelijk rookvrij. “Amsterdam loopt achter met rookvrije terrassen,” zegt Tom ­Voeten van Clean Air. “Het is wat roken betreft toch nog het sodom en gomorra van Nederland.”

Weggestreept
Ook op het terras van Amsterdam werd altijd stevig gerookt, dus ­Hoving heeft, voordat ze het rookverbod instelde, samen met het team heel wat voors en tegens tegen elkaar weggestreept. 

“Mensen zeggen: buiten roken is niet erg. Maar waarom zou je binnen geen rook in iemands haar, kleding en gezicht mogen blazen en buiten wel? Ik zie geen verschil.”

Het voorlopige resultaat: drie klachten. “Eén woedende via de mail. En een boze vaste klant zei: ik heb me er de hele winter op ­verheugd om hier op het terras te mogen roken. Een week later had ze zich erbij neergelegd.” 

Niet betuttelend
Hoving begrijpt dat het een ­tegenvaller is voor de klanten die na het eten hun sigaretje verderop op de brug moeten roken. Maar de overlast weegt wat haar betreft zwaarder: “Júíst buiten waar, als de wind verkeerd staat, de rook zo in je gezicht waait. We doen dit voor de gasten, maar ook voor het personeel.”

Met het tegenargument dat een rookverbod betuttelend zou zijn, kan Hoving niets: “Het stinkt ook echt heel erg. Je gaat toch ook niet naast iemand zitten om vervolgens een boer in zijn gezicht te ­laten.”

Volgens Hoving komen er veel positieve reacties binnen. Bij­komend voordeel: exit asbakken. “Gasten kregen soms per ongeluk geen asbak en gooiden hun as en sigaretten op de grond. En volle ­asbakken werden soms te laat ­opgeruimd. Asbakken zijn voor horecaondernemers die op de ­details letten een hoofdpijn­dossiertje.”

Bron: parool.nl