Zorg rookvrij


Het Amsterdams Rookalarm heeft drie werkgroepen. Eén daarvan is de werkgroep Zorg Rookvrij. De ambitie is rookvrije zorg(instellingen).

Een goed voorbeeld is het MCL in Leeuwarden, dat per 1 januari 2018 het eerste volledig rookvrije ziekenhuis van Nederland is geworden. De werkgroep Rookvrije Zorg greep dit goede voorbeeld aanAmsterdams Rookalarm greep dit goede voorbeeld aan om een brief te sturen naar alle Amsterdamse ziekenhuizen om daar te pleiten voor rookvrije ziekenhuizen en rookvrije zones rondom ziekenhuizen.

Sindsdien zijn Amsterdamse ziekenhuizen zich aan het beraden om het ziekenhuis rookvrij te maken. Ook een aantal zorginstellingen volgen dit voorbeeld. In deze transitie wordt de nationale toolkit ‘Rookvrije Zorginstellingen’ met 8 pijlers gevolgd. De Amsterdamse zorgorganisaties willen zo het goede voorbeeld geven in de strijd tegen het roken (tabaksverslaving) en bijdragen aan het realiseren van een rookvrije generatie.

Zorgorganisaties en hun medewerkers spelen een belangrijke rol in het stimuleren van een rookvrije omgeving. Zorgprofessionals zijn een rolmodel voor hun patiënten/cliënten en een belangrijke bron van informatie over de schadelijke effecten van roken. Daarnaast pleit het Amsterdams Rookalarm bij de bestuurders van zorginstellingen om hun medewerkers te motiveren en te faciliteren om te stoppen met roken.

Doelen werkgroep

  1. De gemeente Amsterdam betrekken bij de ambitie van de zorginstellingen met het verzoek ook de openbare ruimte rond de Amsterdamse zorginstellingen rookvrij te maken.
  2. Amsterdamse zorgorganisaties en zorgverleners actief benaderen om lid te worden van Amsterdams Rookalarm en Alliantie Nederland Rookvrij.
  3. Werven van (dappere) zorgverleners die mee willen helpen om Amsterdamse zorg rookvrij te maken.
  4. Artsen stimuleren om (bij de zorginstelling waar ze werken) zich sterk te maken de zorginstelling rookvrij te maken.
  5. Faciliteren bij het plaatsen van stoeptegels ‘Rookvrije generatie’ voor zorginstellingen.

Leden werkgroep

Annemarie van den Herik (Antoni van Leeuwenhoek)
Annika Janse (Cordaan)
Esther Damen (OLVG)
Janine van Rooden (SIGRA)
Jentien Vermeulen (Amsterdam UMC)
Karin Bosch (AMSTA)
Luc van Lonkhuijzen (Amsterdam UMC)
Suzanne Hemmer (BovenIJ)
Tamara de Bruyn (Jellinek)

Meer informatie?

Voor meer informatie, stuur een mail naar werkgroep_zorgrookvrij@amsterdamsrookalarm.nl.