Zorg rookvrij

Het Amsterdams Rookalarm heeft drie werkgroepen. Eén daarvan is de werkgroep Zorg Rookvrij. De ambitie is rookvrije zorg(instellingen).

In 2018 werd een aantal ziekenhuizen in Nederland geheel rookvrij. De werkgroep Rookvrije Zorg van het Amsterdams Rookalarm greep dit aan om een brief te sturen naar alle Amsterdamse ziekenhuizen om daar ook te pleiten voor rookvrije ziekenhuizen en rookvrije zones rondom ziekenhuizen.

Amsterdamse ziekenhuizen en een aantal ziekenhuizen zijn zich gaan beraden om de instellingen rookvrij te maken. Bij deze transitie wordt werd veelal de nationale toolkit ‘Rookvrije Zorginstellingen’ gevolgd. Dit heeft nu geleid dat het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis per 1 juni 2019 geheel rookvrij is, het OLVG per 1 juli 2019 en het Amsterdam UMC per 1 oktober 2019. De Amsterdamse zorgorganisaties willen zo het goede voorbeeld geven in de strijd tegen het roken (tabaksverslaving) en bijdragen aan het realiseren van een rookvrije generatie.


Daarnaast pleit het Amsterdams Rookalarm bij de bestuurders van zorginstellingen om hun medewerkers te motiveren en te faciliteren om te stoppen met roken. Zorgorganisaties en hun medewerkers spelen immers een belangrijke rol in het stimuleren van een rookvrije omgeving; Zorgprofessionals zijn een rolmodel voor hun patiënten/cliënten en een belangrijke bron van informatie over de schadelijke effecten van roken.

Doelen werkgroep

  1. De gemeente Amsterdam betrekken bij de ambitie van de zorginstellingen met het verzoek ook de openbare ruimte rond de Amsterdamse zorginstellingen rookvrij te maken.
  2. Amsterdamse zorgorganisaties en zorgverleners actief benaderen om lid te worden van Amsterdams Rookalarm en Alliantie Nederland Rookvrij.
  3. Werven van (dappere) zorgverleners die mee willen helpen om Amsterdamse zorg rookvrij te maken.
  4. Artsen stimuleren om (bij de zorginstelling waar ze werken) zich sterk te maken de zorginstelling rookvrij te maken.
  5. Faciliteren bij het plaatsen van stoeptegels ‘Rookvrije generatie’ voor zorginstellingen.

Leden werkgroep
Elske de Ronde (HVO Querido)
Esther Damen (OLVG)
Jentien Vermeulen (Amsterdam UMC)
Karin Bosch (AMSTA)
Lieke Spiegelburg (BovenIJ)
Luc van Lonkhuijzen (Amsterdam UMC)
Olivia Andel (Reade)
Tamara de Bruyn (Jellinek)
Tijs Rutgers (GGD)
Tom Bart (Jellinek) – voorzitter

Meer informatie?

Voor meer informatie, stuur een mail naar werkgroep_zorgrookvrij@amsterdamsrookalarm.nl.