20 Specialisten over gevolgen roken op gehele lichaam

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter roepen op tot anti-rookalliantie van medici.

Twintig medici en onderzoekers belichtten woensdag 27 maart vanuit hun eigen specialisme de gevolgen van roken op het menselijk lichaam. Gevolgen die zij dagelijks zien in hun praktijk. Dat deden ze tijdens een multidisciplinaire bijeenkomst over de effecten van tabaksrook in ’t Hart, hoofdgebouw van VvAA, in Utrecht. De bijeenkomst werd georganiseerd door het KNMT Fonds Mondgezondheid en longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Laatstgenoemden riepen op tot het oprichten van een antirook-alliantie van medici. 

Vertegenwoordigd waren verschillende disciplines, onder meer een verslavingsarts, geneticus, chirurg, dermatoloog, cardioloog en een oogheelkundige. Ook een ervaringsdeskundige, ex-roker, deed zijn indrukwekkende verhaal. In korte presentaties brachten de sprekers de effecten van roken onder de aandacht van collega’s uit andere specialismen. 

Organisatoren Dekker en De Kanter strijden al jaren tegen de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland. Een dag voor de bijeenkomst waren de longartsen nog volop in het nieuws nadat de Alliantie Nederland Rookvrij de samenwerking met hen verbrak vanwege hun ‘activistische en confronterende aanpak’. Overigens was de Alliantie ook vertegenwoordigd op de bijeenkomst.

‘The duty to act’: medische alliantie tegen tabaksindustrie

Onder het motto ‘Those who have the privilege to know, have the duty to act’ opende Dekker de bijeenkomst, daarmee al even een voorschotje nemend op de oproep (later op de avond) tot het vormen van een medische alliantie tegen de tabaksindustrie. Doel van de alliantie is om als gezamenlijke zorgprofessionals druk uit te oefenen op de overheid om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat jongeren niet met roken kunnen beginnen. 

Ondersteunende rol VvAA

Als collectief verbindt VvAA zorgverleners over beroepsgroepen heen en faciliteren wij dat hun stem wordt gehoord. Met deze multidisciplinaire bijeenkomst deden we dat rond een zorginhoudelijk en maatschappelijk thema dat veel van onze leden enorm bezighoudt. Als zorgverlener in de dagelijkse praktijk en als stakeholder in de preventieve gezondheidszorg. 

>> Bekijk alle presentaties op YouTube

Bron: VVaa