Ilona Statius Muller en Luc van Lonkhuijzen bij Pauw

Een grote groep artsen slaan op 1 juli alarm bij de Tweede Kamer en doet een oproep het preventieakkoord te steunen. De artsen willen dat de verkoop van tabak omlaag gaat en de prijs omhoog om op die manier een rookvrije generatie te realiseren. Dagelijks zien zij de ellende die door roken wordt veroorzaakt voorbij komen. Aan tafel bij Jeroen Pauw zitten kinderlongarts Noor Rikkers, gynaecoloog en onze Amsterdams Rookalarmleden oncoloog Luc van Lonkhuijzen en huisarts en Ilona Statius Muller.

Kijk hier naar de wat de artsen te zeggen hebben.

De artsen waren uitgenodigd bij Pauw omdat via het KNMG ruim 150 artsen een persoonlijk filmpje maakten, waarin zij 150 Kamerleden medisch advies meegeven: Op de website artsenslaanalarm.nl staan persoonlijke videoboodschappen van 150 artsen met praktijkverhalen over de ziektes van rokende patiënten. Deze video’s zijn gericht aan de 150 leden van de Tweede Kamer. De Kamer debatteert donderdag over het Preventieakkoord van VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis, waarin ook antirookmaatregelen zijn opgenomen. De artsen roepen de Kamerleden op om vóór het akkoord te stemmen.


René Héman, voorzitter van de KNMG vraagt in zijn federatiecolumn aan dokters om deze filmpjes zoveel mogelijk te verspreiden via social media. De artsen van het actiecomité #artsenslaanalarm bieden dinsdag 2 juli, samen met de KNMG een petitie en een open brief aan de voorzitter van de VWS-Kamercommissie. Ook daarin roepen ze Kamerleden op het akkoord te steunen, en het voortouw te nemen bij de uitvoering ervan, door de prijs van tabak te verlagen en het aantal verkooppunten te verminderen.